Σάββατο, 11 Αυγούστου 2018

Η πρώτη καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης στη Δυτική Μακεδονία (Φώτο)

Στα Σέρβια της Κοζάνης, σε μία έκταση δέκα στρεμμάτων, βρίσκεται η πρώτη νόμιμη καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης σε όλη τη Δυτική Μακεδ... thumbnail 1 summary
Στα Σέρβια της Κοζάνης, σε μία έκταση δέκα στρεμμάτων, βρίσκεται η πρώτη νόμιμη καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης σε όλη τη Δυτική Μακεδονία. Οι δύο νέοι που τόλμησαν να επενδύσουν στο παρεξηγημένο αυτό φυτό, ο Γιώργος Σίτης και η Ελένη Ασλανίδου, μίλησαν στον Πρωινό Λόγο για τους λόγους που τους οδήγησαν στο να πάρουν αυτή την απόφαση, για τις ευεργετικές ιδιότητες του συγκεκριμένου φυτού, καθώς και για το πώς η βιομηχανική κάνναβη μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής της Κοζάνης, αλλά και της Δ. Μακεδονίας γενικότερα.

Στην Κοζάνη, από τις συνολικά τέσσερις αιτήσεις για απόκτηση άδειας καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης που υποβλήθηκαν εγκρίθηκαν από τον ΚΕΠΠΥΕΛ οι δύο, ενώ εξελίχθηκε μόνο η μία, αυτή του Γιώργου και της Ελένης που αποτελεί και τη μοναδική στη Δ. Μακεδονία. Όπως δήλωσαν οι ίδιοι, η διαδικασία χορήγησης της άδειας βασίστηκε σε ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια και διήρκεσε δεκαπέντε, περίπου, μέρες, ενώ η αστυνομία Σερβίων βρέθηκε από την αρχή στο πλευρό τους, πραγματοποιώντας εντατικούς ελέγχους στο χωράφι και επιβραβεύοντάς τους για την προσπάθειά τους. Αυτές τις μέρες πραγματοποιείται η συγκομιδή, η οποία θα γινόταν αρχές Ιουλίου, αλλά καθυστέρησε λόγο του καιρού.

Όραμα και προοπτικές ανάπτυξης για την περιοχή της Δ. Μακεδονίας
Όραμα των δύο νέων αποτελεί η δημιουργία μίας Δ. Μακεδονίας με ισχυρή παρουσία στον τομέα της παραγωγής βιομηχανικής κάνναβης. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής σε μία τέτοια περίπτωση είναι πολλές, ειδικά σήμερα που η περιοχή της Δ. Μακεδονίας καλείται να βρει αποτελεσματικούς τρόπους, έτσι ώστε να περάσει – όσο ομαλότερα γίνεται – στη μεταλιγνιτική περίοδο. Όπως δήλωσε η Ελένη Ασλανίδου, η οποία είναι αυτή που συνέλαβε αρχικά την ιδέα, «ο λόγος που τόλμησα να καλλιεργήσω ένα τόσο παρεξηγημένο και ιδιαίτερο φυτό είναι επειδή πιστεύω πως θα έχει μεγάλη ανάπτυξη στο άμεσο μέλλον, σε μία πρώτης τάξεως παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα, με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και κέρδους στον αγροτικό τομέα για την περιοχή της Δ. Μακεδονίας, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα. Επίσης, ανοίγει πολλές θέσεις εργασίας σε περίπτωση που διαδοθεί στην περιοχή και γίνει κάτι περισσότερο οργανωμένο”. «Οι πρωτοπόροι πάντα κερδίζουν και προτείνουμε να το τολμήσουν και άλλοι», είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει η ίδια.


Έχοντας αυτά στο μυαλό, οι δύο νέοι βρίσκονται ήδη υπό συνεννόηση για συνεργασία με επιχειρηματίες στην Αθήνα, καθώς και με συνεταιρισμούς στην Αρχαία Ολυμπία και στη Χαλκίδα, ενώ στοχεύουν και στο εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι, λόγω έλλειψης παραγωγής βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα, το κράτος δεν περιορίζει τον αριθμό αδειών ανά νομό, ενώ το κλίμα τις Ελλάδας ευνοεί την παραγωγή της.Πηγή: prlogos.gr