Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2019

Η χιονισμένη Σκαπέρδιος Αγορά τη δεκαετία ’50 (Φώτο)

Μια όμορφη πανοραμική φωτογραφία από την Κάτω Αγορά της Καστοριάς με επίκεντρο τη θέση του σημερινού δημαρχείου. Στο κέντρο υπάρχει το ο... thumbnail 1 summary
Μια όμορφη πανοραμική φωτογραφία από την Κάτω Αγορά της Καστοριάς με επίκεντρο τη θέση του σημερινού δημαρχείου. Στο κέντρο υπάρχει το ογκώδες κτίριο της ισόγειας δημοτικής αγοράς, δωρεά του ευεργέτη ομογενή Δημητρίου Σκαπέρδα. Πάνω του δεσπόζει η τεράστια επιγραφή «Τσιμέντα Όλυμπος Ηρακλής». Αργότερα, στα μέσα της δεκαετίας του 1980 θα προστεθεί ακόμη ένας όροφος για να φιλοξενήσει το σημερινό δημαρχείο της πόλης.

Τμήμα των τειχών με τον πύργο διακρίνονται αριστερά στην αρχή της Χριστοπούλου, όπου υπάρχουν και σήμερα. Μπροστά από την αγορά τα τείχη έχουν κατεδαφιστεί ήδη από το 1949 και οδός Ιουστινιανού έχει διανοιχθεί και ασφαλτοστρωθεί.

Δεξιότερα φαίνεται μερικώς η πλατεία Δαβάκη, όπου διακρίνεται σαφώς το παλιό κτίσμα των φυλακών στη θέση του σημερινού δικαστικού μεγάρου που εγκαινιάστηκε το 1970. Η πλατεία μοιάζει να έχει διαμορφωθεί κάπως, αλλά δεν εντοπίζουμε το άγαλμα του Κωνσταντίνου Δαβάκη που τοποθετήθηκε το 1957. Η σκεπή του λοξά διατεταγμένου κτιρίου που φαίνεται οριακά πρέπει να είναι το παλιό Κουλέ Τζαμί που στέγαζε το συμβολαιογραφείο του βουλευτή Λεωνίδα Μπατρίνου και κατεδαφίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του '50. Επίσης, φαίνονται και οι παλιοί μεταλλικοί
στύλοι μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος που κάποτε αφθονούσαν στους δρόμους της πόλης, ενώ η Αγροτική Τράπεζα δεν έχει ανεγερθεί ακόμη.

Υπάρχουν ακόμη πολλά μακεδονίτικα και νεοκλασικά κτίσματα που δεν υπάρχουν σήμερα στις οδούς Νταλίπη και Αγίου Αθανασίου, μεταξύ των νεόδμητων πολυκατοικιών. Στην κορυφή του λόφου διακρίνεται το Κουρσούμ Τζαμί που σώζεται μέχρι τις μέρες μας δίπλα στο ΙΚΑ. Η λήψη της χρονολογείται ανάμεσα στο 1956 που εγκαινιάστηκε η λειτουργία της Σκαπερδείου Δημοτικής Αγοράς και το 1958, όταν κατεδαφίστηκε το κτίσμα των φυλακών. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον ντόπιο μεταπολεμικό φωτογράφο Παναγιώτη Εφόπουλο.

Πηγή: istorikakastorias.blogspot.gr