Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2019

H ποδοσφαιρική ομάδα της Καστοριάς και τα χαρτάκια που λατρέψαμε (Φώτο)

Kάθε σελίδα και μία ιστορία. Οι αναμνήσεις ξαναζωντανεύουν αφήνοντας μια γλυκιά γεύση νοσταλγίας. Τα αυτοκόλλητα χαρτάκια παραμένουν αθά... thumbnail 1 summary
Kάθε σελίδα και μία ιστορία. Οι αναμνήσεις ξαναζωντανεύουν αφήνοντας μια γλυκιά γεύση νοσταλγίας. Τα αυτοκόλλητα χαρτάκια παραμένουν αθάνατα. Άφθαρτα στον χρόνο. Αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικής ηλικίας. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την ανυπομονησία που τον διακατείχε προκειμένου να σκίσει το φακελάκι ή την μυρωδιά των αυτοκόλλητων;

Τα χαρτάκια της Panini έκαναν την εμφάνιση τους στην ελληνική αγορά το 1978, με το παγκόσμιο Κύπελλο εκείνης της χρονιάς. Το φακελάκι κόστιζε πέντε δραχμές. Δύο χρόνια αργότερα η ιταλική εταιρία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά άλμπουμ αφιερωμένο στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Η απάντηση στην φημισμένη Panini ερχόταν λίγα χρόνια αργότερα από την ελληνική Καρουζέλ. Ανοίγοντας τα άλμπουμ εκείνης της εποχής στη σελίδα 1 των πολυτελών άλμπουμ το πρώτο πράγμα που διέκρινες μεταξύ άλλων ήταν ο πρόλογος της εταιρίας που είχε έδρα στο Περιστέρι.

Στο ποδοσφαιρικό άλμπουμ του 1989 μεταξύ άλλων αναφέρεται:
«Η Καρουζέλ, επί 23 χρόνια σας παρουσιάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Φέτος για πέμπτη χρονιά έχουμε τα αποκλειστικά δικαιώματα από το σωματείο του ΠΣΑΠ και είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας δώσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε γύρω από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι φωτογραφίες μας είναι σε μπούστο μεγάλο μεγέθους 7Χ10 και με πλαστικοποίηση μετά την εκτύπωση.

Το δε άλμπουμ μας κατ'εξαίρεση φέτος είναι με σπιράλ με 112 σελίδες λόγω πληθώρας ύλης, σημειωτεόν ότι παρόλο το μεγάλο κόστος, των 200 δραχμών το ένα, σας το προσφέρουμε 100 δραχμές». Παράλληλα όπως κάθε χρόνο υπενθυμίζονταν πως δεν υπάρχουν σπάνια νούμερα.
Στο ιλουστρασιόν εξώφυλλο φιγουράρουν οι Ντέταρι, Σαραβάκος, Χένρικ Νίλσεν και Γιώργος Σκαρτάδος. Το συγκεκριμένο άλμπουμ έγραψε ιστορία και έγινε ανάρπαστο, καθώς περιελάμβανε όλους τους ποδοσφαιριστές και των τριών επαγγελματικών κατηγοριών!

Στα σχολεία οι ανταλλαγές μεταξύ μαθητών δίνουν και παίρνουν. Ανυπομονούσαμε να χτυπήσει το κουδούνι, ώστε στο διάλειμμα να παίξουμε «πλακωτό», «τειχάκι», η «αεροπορικό», όπου κέρδιζε όποιος το πετούσε πιο μακριά το χαρτάκι.  Βέβαια υπήρχε και το παιχνίδι με τους αριθμούς, όπου το χαρτάκι με το καλύτερο άθροισμα ή το χαρτάκι με το υψηλότερο λήγοντα, κέρδιζε την παρτίδα.  

Προσπαθούσαμε να ξεφορτωθούμε το χαρτάκι με τον Γκαϊτατζή το οποίο είχαμε πενταπλό προκειμένου να βρούμε εκείνου το Αγκίρε που αγωνιζόταν στον Ολυμπιακό. Και φυσικά ποιος θα ξεχάσει το γεγονός που η τσέπη του μπουφάν φούσκωνε από τα «διπλά και τρίδιπλα» τα οποία ήταν καλά τυλιγμένα με... διπλό λαστιχάκι.  Απορία προκαλεί το εξώφυλλο του άλμπουμ της σεζόν 1985/86, όπου απεικονίζεται ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μολονότι αφορούσε αποκλειστικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Από τις... μορφές στα χαρτάκια ήταν επίσης ο τερματοφύλακας Συρίγος ο οποίος ήταν στο ρόστερ του Απόλλωνα Αθηνών στο άλμπουμ του 1986/87, ενώ από τα χαρτάκια που... δέσποζαν στα «διπλά» ήταν και αυτό του Πιστόλη στο Αιγάλεω.